I söndags hade våra underhållstekniker en ovanlig dag på Finnforsens kraftstation. Vanligtvis jobbar de på med avläsningar och underhåll, men en dag om året får de helt andra uppgifter – sista söndagen innan midsommar bjuder Skellefteå Kraft nämligen in till Fallets dag. I år var det alltså den 19 juni, och uppemot 2 000 personer kom för att se vattenpåsläppen, strosa runt i kraftverksmuseumet, testgräva med en minigrävare, prova att klättra med stolpskor, gå tipspromenad och lyssna på musik.

Vattenpåsläppen är huvudattraktionen – det märks på folkmängden. Normalt sett styrs luckorna från driftcentralen i Skellefteå, men under Fallets dag tar våra drifttekniker över kontrollen lokalt. Innan Fallets dag brukar Örjan Karlsson, gruppchef på Energiservice, förbereda tillsammans med Skellefteå-kontoret, och det gjorde han förstås även i år.

”Jag skickar in en förfrågan och berättar att den här tiden tänkte vi öppna i 5–10 minuter”, berättar Örjan. Då sparar driftcentralen vatten i magasinet ovanför kraftstationen och tömmer i magasinet nedanför. ”Två gånger under dagen öppnar vi alla fyra luckorna”, fortsätter Örjan. ”Då går det ut 500–600 kubik per minut.”

Enorma mängder vatten, och de som stod närmast i söndags fick sig nog en liten dusch.

Nu har besökarna gått hem, och arbetet har återgått till det normala – nästan. En sak som inte var riktigt som vanligt i år var att själva kraftstationsbyggnaden var stängd för besökare. Vanligtvis brukar våra drifttekniker guida runt i anläggningen.

”Man får följa med i alla skrymslen och utrymmen, från där vattnet kommer in till där det går ut”, berättar Örjan.

I år fanns inte den möjligheten: det är dags för ett större underhåll i anläggningen, och därför hölls den stängd. Du som saknade rundturen är välkommen tillbaka nästa år – Fallets dag har funnits i 30 år och kommer nog inte att försvinna i första taget.